Zajímavosti o únoru: Historie, kultura a tradice tohoto měsíce

Měsíc únor je v kalendáři velmi zvláštní. Je to nejkratší měsíc v roce, a i přesto má mnoho zajímavostí, které stojí za zmínku.

Unor-02

Původ názvu měsíce únor
Název měsíce únor pochází z latinského slova "februarius", což znamená očista. V římském kalendáři byl únor měsícem očisty a rituálních obřadů.

Délka měsíce únor
Únor má v běžném roce 28 dnů a v přestupném roce má 29 dnů. Přestupný rok nastává každé 4 roky a únor má pak 1 den více, aby se vyrovnal slunečnímu roku. Některé země, jako například Čína, Vietnam nebo Korea, používají tradiční lunární kalendář a únor se v nich liší v počtu dnů. V těchto kalendářích může mít únor od 29 do 30 dnů.

Svátek Valentýna
Svátek Valentýna se slaví 14. února a je spojen se zamilovaností a romantikou. V některých zemích se tento svátek slaví velmi výrazně a lidé si vyměňují dárky, květiny a vyznávají si lásku.

Měsíc zdraví srdce
V některých kulturách se únor slaví jako Měsíc zdraví srdce. Toto téma je spojeno s tím, že mnoho kardiovaskulárních onemocnění se vyskytuje právě v zimním období.

Black History Month
Například v USA a dalších zemích, se v únoru slaví Black History Month, tedy měsíc afroamerické historie. Během tohoto měsíce se připomínají významné osobnosti a události spojené s afroamerickou historií.

Pluto - bůh smrti a podsvětí
V římské mytologii byl únor věnován bohu smrti a podsvětí, Plutovi.

Svátek Purim
V některých křesťanských tradicích se v únoru slaví Svátek Purim, který připomíná záchranu Židů před perskými vládci. Tento svátek se slaví v židovském kalendáři a může připadat na různé dny v únoru, ne vždy na stejné datum v gregoriánském kalendáři.

Karneval a Mardi Gras
V různých zemích se v únoru slaví karneval, což je období předcházející postnímu období. Jedním z nejznámějších karnevalů je Mardi Gras, který se slaví v New Orleans a jiných místech po celém světě. Během Mardi Gras se konají různé průvody, taneční akce a večírky.

Den prezidentů
Ve Spojených státech se v únoru slaví Den prezidentů, který se koná třetí pondělí v únoru. Tento den se slaví jako památka na narozeniny George Washingtona, prvního prezidenta USA.

Věděli jste, že...
...únor byl původně posledním měsícem v římském kalendáři?
...na Havaji se v únoru slaví Den přistání, který připomíná přílet prvních Američanů na Havaj.
...ve Francii se v únoru koná Svátek citronů, kdy je město Menton v jižní Francii zdobeno gigantickými sochami z citrusových plodů?

To byly některé zajímavosti o měsíci únoru. I když je tento měsíc nejkratší, má mnoho svátků a tradic, které nám připomínají historii, kulturu a lásku.